WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft voor een Derde Wereldoorlog gewaarschuwd als Iran kernwapens krijgt.

Hij riep de leiders van de wereld op te voorkomen dat Teheran dergelijke wapens in handen krijgt, als zij een Derde Wereldoorlog willen vermijden.

Bush uitte zijn waarschuwing op een persconferentie woensdag in het Witte Huis in Washington. Hij noemde een nucleair bewapend Iran een zeer ernstige bedreiging voor de wereldvrede, en vooral ook voor Israël. "We hebben een leider in Iran die heeft aangekondigd dat hij Israël wil vernietigen", aldus Bush.

Banden

Bush zei ook zich niet druk te maken over de aantrekkende vriendschapsbanden tussen Rusland en Iran. De Amerikaanse president zei ervan overtuigd te zijn, dat Washington en Moskou hetzelfde denken over Teherans nucleaire ambities: "hij (Poetin) erkent dat het niet in het belang van de gehele wereld is, dat Iran nucleaire wapens kan maken".

Voorstel

Poetin was deze week in Iran om onder meer een voorstel te doen over het Iraanse nucleaire programma. Bush zei benieuwd te zijn naar de uitkomst van de ontmoeting: "Ik wil graag weten of hij net zo bezorgd is over de situatie als ik."