'Kamer wist van burgerdoden in Chora'

DEN HAAG - De Tweede Kamer wist dat volgens de Afghaanse mensenrechtenorganisatie AIHRC en de koepel van VN-organisaties in Afghanistan UNAMA de meeste burgerdoden bij de slag om Chora door ISAF-vuur vielen.

"Alle stukken zijn naar de Kamer gestuurd", zei minister Eimert van Middelkoop (Defensie) woensdag.

Volgens AIHRC en UNAMA lijkt minstens driekwart van de zestig tot zeventig burgerdoden te zijn gevallen door de luchtsteun en de artillerie van de ISAF-troepen, die door onder Nederlands commando vielen. In de begeleidende brief die Van Middelkoop eind september naar de Kamer stuurde, meldde hij dat niet duidelijk was door welk vuur de bevolking om het leven kwam.

Brief

De Tweede Kamer wil een nieuwe brief over de zaak. Na het reces zal de Kamer snel een overleg over de kwestie houden. GroenLinks en D66 wilden een spoeddebat, zeker gezien het op handen zijnde besluit over verlenging van de missie in Uruzgan. Daarvoor was te weinig steun.

UNAMA en de AIHRC noemen het aantal burgerslachtoffers hoog. Ze vinden echter dat de operatie moet worden gezien in haar context. Er was een noodzakelijke operatie in een druk bevolkt gebied (er woonden 10.000 tot 15.000 mensen) en de gevechten waren intensief. Daardoor lijkt het aantal slachtoffers acceptabel. Speciaal in het licht van het militaire doel om de bevolking te helpen bij het bieden van weerstand aan de Taliban.

Wraak

Volgens de organisaties is hiermee voorkomen dat de Taliban uit wraak achteraf waarschijnlijk nog meer slachtoffers hadden gemaakt. Volgens de organisaties had terugtrekking van ISAF kunnen hebben geresulteerd in een bloedbad onder lokale dorpelingen, met een veel hoger aantal burgerdoden.

UNAMA en de AIHRC concludeerden dat ISAF geen ernstige oorlogsmisdaden heeft begaan. Wel plaatsen ze vraagtekens bij het gebruik van het zware geschut, de slechte samenwerking tussen ISAF en de Afghaanse autoriteiten en stellen ze dat de communicatie met de bevolking voortaan beter moet.

Kritiek

Ook de hoogste commandant van ISAF in Afghanistan had kritiek op het gebruik van het zwaarste Nederlandse geschut, de Pantserhouwitser, zonder waarneming van het doel. Maar volgens zijn NAVO-bazen en minister Eimert van Middelkoop (Defensie) was dat geen schending van het oorlogsrecht.

Het rapport van de mensenrechtenorganisaties en nog drie andere rapporten zijn ter beoordeling naar het Openbaar Ministerie in Arnhem gestuurd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie