Irak wil samen met Turken optreden tegen PKK

ANKARA - De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft Turkije voorgesteld gezamenlijk militair op te treden tegen de Turks-Koerdische beweging PKK in Noord-Irak. Turkije bereidt een invasie van Noord-Irak voor om de PKK-rebellen aan te pakken.

"Geef ons nog een kans. Als het onvermijdelijk is, laten we dan een gezamenlijke operatie uitvoeren", zei Maliki in een telefoongesprek met de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Dat meldde de Turkse nieuwszender CNN Turk woensdag.

Vastbesloten

Volgens het Turkse persbureau Anatolië zou Maliki hebben laten weten "absoluut vastbesloten te zijn" om een eind te maken aan de activiteiten en aanwezigheid van de PKK in het noorden van zijn land. Hij zou de regionale regering van Koerdisch Noord-Irak al opdracht hebben gegeven om op te treden tegen de groepering.

De Iraakse president Jalal Talabani drong er intussen bij de Turken opnieuw op aan geen aanval te lanceren. Hij zei dat na overleg in Parijs met zijn Franse collega Nicolas Sarkozy. "We hopen dat de wijsheid van onze vriend premier Erdogan zo groot is dat er geen militaire interventie zal komen", zei de president die van Koerdische herkomst is.

Parlement

Het parlement in Ankara stemt naar verwachting later op de dag in met een militaire operatie in het bergachtige noorden van Irak. Daar verblijven ongeveer 3500 PKK-strijders. De strijd heeft de afgelopen decennia al zeker 35.000 mensen het leven gekost.

De Syrische president Bashar al-Assad sprak intussen zijn steun uit voor een Turkse operatie in het buurland gericht tegen "terrorisme en terroristische activiteiten". Assad zei dat maandag na telefonisch overleg met de Turkse president Abdullah Gül. Het is een "legitiem recht" van Turkije, aldus Assad.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie