Justitie plukt 5 miljoen van Charles Z.

LEEUWARDEN - Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) heeft vorige week hasjhandelaar Charles Z. voor 5 miljoen euro geplukt. Z. moet in totaal 22,5 miljoen euro die hij met hasjhandel heeft verdiend aan de Nederlandse Staat terugbetalen.

Dat geld bleek moeilijk te traceren. Dankzij een speciaal vierkoppig team voor zware criminaliteit heeft CJIB Z. toch deels weten te plukken. Dat meldde een zegsvrouw van het het CJIB in Leeuwarden woensdag.

Voormalig bloemenhandelaar en autocoureur Z. werd in 1995 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar, wegens het leiden van een criminele organisatie die duizenden kilo's hasj vanuit Marokko via Spanje op de Nederlandse markt bracht. Nadat Z. zijn straf had uitgezeten, was hij opnieuw actief in de drugshandel. Hij liep andermaal tegen de lamp - in 2001 veroordeelde de rechtbank in Amsterdam hem tot zes jaar cel.

Team

Het CJIB heeft sinds maart dit jaar een speciaal zogenoemd Zware Criminaliteit (ZwaCri)-team dat probeert criminelen hun geld afhandig te maken. Sinds maart heeft het team inclusief de 5 miljoen euro van Z., 8 miljoen euro geïnd. Het ZwaCri-team maakt jacht op in totaal 226 criminelen die samen nog meer 129 miljoen euro aan de Staat moeten betalen. Het team jaagt alleen op misdadigers die meer dan 100.000 euro moeten betalen. 'Normale' CJIB-ers maken daarnaast nog jacht op een kleine 5000 kleinere criminelen die minder dan 100.000 euro moeten betalen.

Sportauto's

Het ZwaCri-team ontdekte dat Z. onroerend goed en exclusieve sportauto's bezat. Die zijn op openbare veilingen aan de hoogste bieder verkocht. Het team blijft jacht maken op de resterende 17,5 miljoen die Z. de Nederlandse Staat verschuldigd is. "De verjaringstermijn in zulke zaken varieert van 16 tot 27 jaar. Zolang wij kunnen zetten we alle wettelijke middelen in om het geld te vangen", aldus de CJIB-woordvoerder.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie