DE BILT - De maand maart heeft een nieuw zonrecord opgeleverd. Dat heeft het weerinstituut KNMI maandagmiddag verklaard. Het oude record van 194,6 zonuren stamt uit 1931. Volgens een woordvoerder van het KNMI komt het totaal aantal uren zeker tussen de 195 en de tweehonderd uren uit.

Hoewel het exacte aantal zonuren pas aan het einde van de dag kan worden vastgesteld, bevestigde het KNMI maandagmiddag dat het oude record in elk geval is gesneuveld. "Het zag er eerst nog even somber uit omdat er veel wolken waren", aldus een woordvoerder van het KNMI.

"Maar aan het begin van de middag is de grens van 194,6 zonuren toch gepasseerd. Gezien de weersverwachtingen voor maandagmiddag denken we zelfs dat we er ruim boven komen." Maart 1993 staat met 192,9 uren zon op de derde plaats van de zonnigste maartmaanden sinds in 1901 met de metingen werd begonnen.

Normaal gesproken schijnt de zon in de maand maart 114 uren. In de gemiddelde maartmaand schijnt de zon het meest langs de noordwestkust en het minst in het oosten van het land. Dit jaar was het zuiden van het land het zonnigst en nam het aantal zonuren naar het noorden toe af. In de zuidelijke provincies werden plaatselijk ruim 210 uren zon geregistreerd, in het noorden ongeveer 170.

Volgens het weerinstituut viel er in maart ook uitzonderlijk weinig neerslag. Er werd slechts 23 millimeter gemeten terwijl dat normaal 65 is. Alleen de eerste twaalf dagen van de maand verliepen wisselvallig met geregeld neerslag. De rest van de maand maakten hogedrukgebieden de dienst uit en was het rustig, droog en zonnig weer.

Het is de tweede keer dat er dit jaar een zonrecord wordt gevestigd. Ook februari telde in vergelijking met de februarimaanden vanaf 1901 de meeste zonnige uren.