UTRECHT - Biologische varkenshouders gaan door met het onder verdoving castreren van biggetjes, zo liet de Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV) woensdag weten.

De VBV reageert op onderzoek door de Wageningen Universiteit dat uitwijst dat de dieren tijdens de ingreep rustiger zijn en minder schreeuwen, maar dat verdoven niet alle pijn wegneemt. "Ons einddoel blijft dan ook om zo snel mogelijk af te komen van castreren", aldus de VBV.

Varkens worden gecastreerd om te voorkomen dat het vlees vies gaat ruiken. Zonder castratie geeft 5 tot 10 procent van het vlees van de mannelijke varkens een penetrante geur af als het wordt gebraden. Onderzoekers zoeken alternatieven voor de ingreep.

Kosten

Uit woensdag door de Animal Science Group van de Wageningen Universiteit gepubliceerd onderzoek blijkt dat het verdoven van biggen voordat zij worden gecastreerd de hele varkenssector tussen de 3 en 13 miljoen euro kost, afhankelijk van de gekozen methode.

Tot nu toe is het in Nederland gebruikelijk om biggen onverdoofd te castreren. Omdat daar steeds meer verzet tegen ontstaat, wilde het ministerie van Landbouw weten of verdoving, eventueel in combinatie met een pijnstiller, tot minder aantasting van het dierenwelzijn zou leiden.

Bedrijfsleven

De Dierenbescherming roept het bedrijfsleven nu op zo snel mogelijk over te gaan op verdoofd castreren. "Voor de kosten hoeft men het zeker niet te laten. Het gaat om honderdsten van centen per kilo vlees."

Op lange termijn maken aangepaste voeding en huisvesting en detectie aan de slachtlijn de castratie van biggen waarschijnlijk overbodig. Wetenschappers verwachten dat het nog zeker vijf tot tien jaar duurt voordat fokkerijen met die kennis aan de slag kunnen.

Volgens landbouworganisatie LTO castreren boeren de beesten liever helemaal niet, maar dan moet het vlees wel verkocht kunnen worden. Supermarkten in Nederland hebben aangekondigd vanaf 2009 geen vlees meer te verkopen van biggen die onverdoofd zijn gecastreerd. Duitse supermarkten haakten af toen consumenten ontevreden werden over Deens vlees van niet-gecastreerde varkens.

In Denemarken wordt gewerkt aan een productielijn waarbij de geur zou moeten worden opgespoord.