EU zoekt naar humane dood zeehonden

PARMA - De Europese Commissie onderzoekt of er een humane manier is om zeehonden te doden en te villen. Het onderzoek moet leiden tot nieuwe voorschriften, mogelijk een importverbod van bepaalde zeehondenbont voor de hele EU.

De meeste EU-landen importeren nog steeds bont van zeehonden, vooral uit Canada. Alleen Nederland en België hebben een importverbod van zeehondproducten, hoewel Canada dat aanvecht bij wereldhandelsorganisatie WTO. Het Europees Parlement heeft opgeroepen tot een soortgelijk importverbod voor de hele EU.

Brussel heeft het EU-bureau EFSA in de Italiaanse stad Parma opdracht gegeven te zoeken of er een humane dood bestaat voor zeehonden. Het EU-bureau meldde woensdag gegevens te verzamelen van dierenbeschermers, jagers en wetenschappers. Testen op levende zeehonden horen niet bij het onderzoek. In december moet een eindoordeel klaar zijn, vlak voor het jachtseizoen in Canada.

Knuppel

Jagers doden in Canada jaarlijks honderdduizenden zeehonden, meestal met een geweer. Alleen in Canada mogen jagers nog een knuppel gebruiken om de schedel in te slaan. Het zachte bont gaat vooral naar Europa en China. Het vlees gaat naar Zuid-Korea en Taiwan.

Tip de redactie