Moord kost samenleving 3,2 miljoen euro

AMSTERDAM - De gewelddadige dood van een persoon kost de samenleving 3,2 miljoen euro. Mishandeling levert een schade van 5500 euro op en bedreiging kost 2650 euro. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO), schrijft het AD woensdag.

Door een wetenschappelijke benadering zou voor elk gemist levensjaar een bedrag kunnen worden toegekend. Het is volgens een van de onderzoekers een 'economische manier om leed in geld uit te drukken'.

"We hebben daarbij gekeken hoe oud de vermoorde persoon is en wat hij bijdroeg aan de maatschappij", licht Aenneli Houkes toe. De kosten die politie en justitie maken bij de opsporing en vervolging van de dader en de inschakeling van slachtofferhulp zijn ook onderdeel van het schadebedrag.

Slachtofferenquête

De SEO deed onderzoek met criminaliteitscijfers van twee jaar geleden toen 174 mensen werden vermoord. Ook zijn de resultaten van de jaarlijkse slachtofferenquête gebruikt, schrijft de krant. Zo zijn ook de misdrijven onderzocht waarvan geen aangifte is gedaan.

Moord en doodslag leveren de samenleving de grootste schadepost op. Drugsdelicten en economische misdrijven zouden het minst kosten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie