'Commando's opereerden in 2002 ook buiten Kabul'

AMSTERDAM - Nederlandse commando's hebben in 2002 buiten Kabul meegedaan aan de jacht op Taliban en Al-Qaida, terwijl ze daar geen mandaat voor hadden.

Dat meldt het Radio 1-programma Argos woensdag op basis van getuigenverklaringen, officiële documenten en beeldmateriaal. De militairen vielen onder de VN-vredesmacht Isaf en mochten alleen zorgen voor stabiliteit in de Afghaanse hoofdstad.

Volgens Argos hebben militairen van het Nederlandse Korps Commando Troepen in 2002 meegedaan aan Operatie Enduring Freedom. Zo zouden de commando's onder andere operaties hebben uitgevoerd in het zuiden en oosten van Afghanistan.

Mandaat

De Nederlandse militairen hadden echter geen mandaat om deel te nemen aan Amerikaanse operaties in het kader van de strijd tegen het terrorisme.

Opheldering

De Tweede Kamer wil opheldering over de inzet van Nederlandse Special Forces. Volgens de PvdA, de VVD, GroenLinks, de SP en D66 is de Kamer daar nooit over ingelicht.

Defensie ontkent dat de Nederlanders in het zuiden zijn ingezet en dat Nederlandse militaire onder OEF zijn ingezet in die periode.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie