'Nederland en Frankrijk moeten akkoord sluiten'

PHILIPSBURG - De Nederlandse en Franse regering moeten zorgen voor een betere samenwerking tussen de politie op het Antilliaanse eiland Sint Maarten en het Franse eiland Sint Martin.

Dat is de uitkomst van een spoedoverleg dinsdag tussen Franklyn Richards, de gezaghebber van Sint Maarten en zijn collega uit Sint Martin, préfet délégué Dominique Lacroix.

Sint Maarten en Sint Martin vormen samen één eiland. Sint Maarten hoort bij het Koninkrijk der Nederlanden, Sint Martin valt onder de Franse regering.

Achtervolging

De twee gezaghebbers kwamen bij elkaar nadat zaterdagavond de twee politiediensten lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan nadat twee Antilliaanse agenten een achtervolging op drie vermeende misdadigers vervolgden op Frans grondgebied.

Telefonisch

Bij het passeren van de grens konden de Antillianen de Franse politiedienst telefonisch niet bereiken. De Antillianen staken niettemin de grens over en ramden even later met hun auto een muur en raakten daarbij zwaar gewond.

Gearriveerde Franse gendarmes verhinderden dat ze naar het ziekenhuis konden worden vervoerd omdat de agenten volgens hen zonder toestemming op Frans grondgebied waren beland. Pas na intense, en urenlange, discussies konden de gewonden worden vervoerd.

Voorkomen

Gezaghebber Richards en diens collega Lacroix hebben dinsdagmiddag overlegd hoe ze dergelijke situaties in de toekomst kunnen voorkomen. Eén van de uitkomsten is dat de Antilliaanse premier Emily De Jongh-Elhage en de Antilliaanse gouverneur Frits Goedgedrag worden verzocht ervoor te zorgen dat de Nederlandse en Franse regering zo snel mogelijk een akkoord ondertekenen over samenwerking tussen de beide politiediensten.

Een betere samenwerking moet incidenten zoals die van zaterdagavond in de toekomst voorkomen, zo is de gedachte.

Hoger niveau

Op dit moment is er enkel een Memorandum of Understanding, maar dat is volgens Richards en Lacroix onvoldoende. Volgens hen moet het akkoord nu op een hoger niveau worden uitgewerkt.

Het incident wordt volgens beide gezagsdragers beschouwd als een onfortuinlijk misverstand. Om het contact tussen gendarmes en agenten op korte termijn te verbeteren wordt een hotline ingesteld, zo is overeengekomen.

Gezaghebber Franklyn Richards wil niet meer praten over de ruzie die zaterdagavond ontstond tussen gendarmes en agenten. Hij wil, "in het belang van de inwoners van beide landen en de bestrijding van de criminaliteit", kijken hoe er in de toekomst beter kan worden samengewerkt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie