BRUSSEL - In het academisch ziekenhuis in de Belgische stad Luik is een Belgische man opgenomen die mogelijk lijdt aan de longziekte SARS. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid maandag meegedeeld. Het gaat om een militair die na terugkeer uit Hanoi, zes dagen geleden, de symptomen van SARS kreeg.

Het virus heeft wereldwijd aan 61 mensen het leven gekost. Meer dan 1600 mensen in vijftien landen zijn ermee besmet. Het virus heeft zich vanuit Azië razendsnel via reizigers over de wereld verspreid.

Epidemie

Vermoedelijk begon de epidemie eind vorig jaar in het zuiden van China. Daarna deden zich gevallen voor in Hongkong (622), Singapore (91), Vietnam (62), Canada (37), Taiwan (10), Duitsland(4), Groot-Brittannië en Roemenië (3), Italië en Zwitserland (2) en Frankrijk en Ierland (1).

In China hebben zich 806 gevallen voorgedaan, maar er moet nog worden vastgesteld of het om hetzelfde virus gaat. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vermoedt dat dat wel het geval is. De doden zijn gevallen in China (34), Hongkong (15), Vietnam (4), Canada (4), Singapore (3) en Thailand (1).

Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen, nemen veel landen en luchtvaartmaatschappijen maatregelen. Zo is in Hongkong een compleet appartementengebouw afgesloten waar veel mensen besmet zijn geraakt. Ruim tweehonderd bewoners moeten tien dagen verplicht binnenblijven. Al meer dan duizend mensen zijn daar in quarantaine.

Singapore

Singapore heeft verpleegkundigen naar de luchthaven gestuurd om daar passagiers te screenen op symptomen van SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). In de Chinese hoofdstad Peking zijn de mondkapjes overal uitverkocht. Een arts waagde het in een krant te betwijfelen of de kapjes beschermen tegen SARS. "Dat is nog niet onderzocht."

Frankrijk

Frankrijk maakte maandag melding van nog drie mogelijke gevallen. De drie hadden in hetzelfde vliegtuig gezeten als de eerste persoon die in Frankrijk SARS bleek te hebben, een arts die in de Vietnamese hoofdstad Hanoi in een ziekenhuis werkt.

Elf laboratoria over de hele wereld zijn naarstig op zoek naar een vaccin of medicijn. Zo wordt nog bekeken of de dodelijke longontsteking wordt veroorzaakt door het paramyxovirus (bof en mazelen) of het coronavirus (dat een koutje tot gevolg kan hebben). Bij veel patiënten is wel het eerste virus aangetoond.

WHO

Hitoshi Oshitani, een WHO-arts die het SARS-team coördineert in het Verre Oosten, heeft gesuggereerd dat mogelijk twee virussen tegelijk SARS veroorzaken. Volgens hem lijkt het virus oorspronkelijk afkomstig van een dier, zoals het beruchte Ebola-virus dat op mensen is overgebracht door apen en het Nipah-virus door vleermuizen.

Oshitani zegt dat het waarschijnlijk besmettelijker is dan Ebola, dat in delen van Afrika huishoudt. Oshitani verwierp de mogelijkheid dat SARS verband houdt met de vogelpest in Hongkong.

Virus

Artsen in Hongkong hebben enkele ernstig zieke patiënten met succes weten te behandelen. Zij gebruiken daarvoor het serum van herstelde patiënten, dat antilichamen tegen het virus bevat. Wetenschappers concluderen daaruit dat patiënten wel degelijk antilichamen tegen het virus aanmaken. Eerder werd gevreesd dat het lichaam niet zou kunnen vechten tegen de SARS-veroorzaker. Dat heeft de Hongkongse arts Leung Ping-chung maandag gezegd.