RIJSWIJK - De welzijnsproblemen van kuikens die worden opgefokt als legkippen, rijzen door de uitbraak van klassieke vogelpest de pan uit. In totaal zijn er nu 700.000 jonge kippen geteld die in overvolle hokken zitten.

Dat heeft A. Butijn, voorzitter van de afdeling kuikenbroeders van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP), maandag gezegd. Nederland heeft 260 opfokbedrijven waar zo'n tien miljoen kuikens worden grootgebracht tot leghennen.

De dieren worden normaal gesproken overgebracht naar legbedrijven als ze zeventien weken oud zijn, maar door de vogelpestuitbraak mogen de dieren nu niet getransporteerd worden naar de grote stallen.

Kanibalisme

Als de dieren tussen de twintig en 23 weken oud zijn, worden ze te groot voor de hokken en ontstaan ernstige welzijnsproblemen. "Hierbij moet je denken aan overvolle hokken, dieren die niet goed bij het voer kunnen komen, kanibalisme, kippen die over elkaar heen lopen en elkaar verwonden, en eieren die op de grond worden stukgetrapt. Het is kortom een bloederige en vieze bende", aldus Butijn.

Als het vervoersverbod van kracht blijft komen er volgens Butijn volgende week nog eens 400.000 leghennen extra bij die de hokken uitgroeien, over drie weken komen er 350.000 dieren bij. De NOP doet een ernstig beroep op het ministerie van landbouw om welzijnsopkoop voor de kippen in te stellen.

"Deze dieren moeten niet langer lijden en afgemaakt worden", vindt Butijn. De Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders overlegt maandag met het ministerie over welzijnsopkoop.