AMSTERDAM - Een groep van ongeveer twintig tot dertig jongeren heeft maandagavond rond 23.00 uur vernielingen aangericht bij het politiebureau op het August Allebéplein in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart.

In de nabijgelegen Jan Tooropstraat hebben ze een particuliere auto in brand gestoken, aldus een woordvoerder van de politie. Ook enkele andere auto's raakten beschadigd. Het politiebureau is met stenen bekogeld en de ruiten zijn ingegooid.

De afzettingen rond het bureau zijn maandagmiddag weggehaald, na het incident zondag waarbij een 22-jarige man met een mes twee agenten verwondde. Een groep agenten bewaakt nu het politiebureau.

Verspreid

Na de vernielingen hebben de jongeren zich in de wijk verspreid. Rond middernacht was het rustig, aldus de zegsman. Er zijn geen gewonden gevallen en er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Er is veel politie op de been in het stadsdeel om te surveilleren en de orde te handhaven.

Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch reageerde in de nacht van maandag op dinsdag verbolgen op de vernielingen. "Het zijn de gebruikelijke kwelgeesten die het voor de rest verpesten", zei hij. "Een aantal jongeren maakt misbruik van de situatie."

Vrees

Marcouch had een lichte vrees dat er relletjes zouden ontstaan. Maandag eerder op de dag deed hij een oproep aan bewoners zich beheerst te gedragen, nadat de 22-jarige messteker Bilal B. door een agente werd doodgeschoten.

De stadsdeelvoorzitter hoopt dat de politie de raddraaiers snel oppakt. "Iedereen die naar die groep riekt, zal door de politie worden aangesproken", aldus Marcouch. Ook wil hij de ouders de komende dagen verder betrekken bij het handhaven van de rust in het stadsdeel.