Hirsi Ali slaat aanbod Denemarken 'dankbaar' af

KOPENHAGEN - Ayaan Hirsi Ali zal zich niet vestigen in Denemarken. De Nederlandse islamcritica en oud-politica is wel 'vereerd en dankbaar' met het aanbod van de Deense regering om haar bewaking te betalen als ze in Denemarken zou komen wonen.

Dat heeft Hirsi Ali maandagavond via haar woordvoerster laten weten. Ze reageerde daarmee op uitspraken van de Deense minister van Cultuur, Brian Mikkelsen, eerder op de dag. Volgens de bewindsman zou Denemarken Hirsi Ali asiel moeten aanbieden.

"Ze heeft meer dan ieder ander gevochten voor vrijheid van meningsuiting en ze heeft meer doodsbedreigingen ontvangen dan ieder ander", aldus de minister in de Deense krant Jyllands-Posten.

ICORN

Mikkelsen riep Deense plaatsen om zich op te werpen als toevluchtsoord voor de bedreigde schrijfster in het kader van ICORN, het internationale netwerk van steden die bedreigde auteurs asiel biedt. Een week geleden maakte de locoburgemeester van de Deense stad Odense bekend dat zijn stad overweegt om Hirsi Ali onderdak aan te bieden.

Amerika

"Hirsi Ali is vereerd en dankbaar, maar zegt er wel bij dat haar werk in Amerika is en dat ze daar woont", aldus haar woordvoerster. Hirsi Ali is momenteel bezig fondsen te werven zodat ze beveiligd en al in de Verenigde Staten kan blijven wonen.

Ze zal dus niet ingaan op het aanbod van Denemarken. "Maar zodra ze de beveiliging heeft geregeld en veilig kan reizen, gaat ze zeker naar Denemarken toe", zei haar woordvoerster.

Kosten

In het afgelopen jaar heeft Nederland de beveiligingskosten voor Hirsi Ali in de VS betaald. Aan die bijdrage kwam op 1 oktober een einde, nadat de overgangsperiode al twee keer was verlengd om Hirsi Ali in staat te stellen zelf voor haar beveiliging te zorgen. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt dit besluit van het kabinet.

Tip de redactie