NAVO wil reactiemacht afslanken

BRUSSEL - De NAVO overweegt tijdelijk minder militairen paraat te houden voor de eigen reactiemacht NRF. Alleen een vaste kern zou direct kunnen uitrukken, daarna zou de NAVO gestaag meer militairen kunnen oproepen bij rampen of rellen.

Die opzet kan de huidige grote vraag naar militairen van de 26 NAVO-landen helpen verlichten, zei secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer maandag vooruitlopend op een NAVO-raad daarover volgende week in Noordwijk.

Toerbeurt

De 26 NAVO-landen moeten bij toerbeurt steeds 25.000 manschappen paraat hebben voor de NATO Response Force (NRF). Die is tot dusver alleen uitgerukt voor een aardbeving in Pakistan en overstromingen in New Orleans.

"Het besluit daartoe is genomen in 2002, toen de druk op de strijdmachten niet zo groot was", herinnert De Hoop Scheffer. "Nu heeft de NAVO 40.000 man in Afghanistan, 16.000 in Kosovo, er is een VN-missie in Libanon en een EU-missie in Afrika. Het zijn steeds dezelfde legers die manschappen moeten leveren."

Financiering

De Hoop Scheffer benadrukte dat het concept van de NRF overeind blijft. Hij suggereerde wel nog eens kijken naar de financiering van de troepenmacht. "Nu moet het land dat dienst heeft grotendeels alle kosten van een actie betalen. Zoals toen de NRF uitrukte voor de aardbeving in Pakistan. Het land dat daarna aan de beurt is, hoeft wellicht niets te betalen. Is dat wel rechtvaardig?"

Aanpassingen

Een besluit over aanpassing is gepland voor februari, tijdens een vergadering in Vilnius. De Nederlandse minister Eimert van Middelkoop (Defensie) meldde de Tweede Kamer dat Nederland "al langere tijd verklaard voorstander is om de schaarse en kostbare militaire capaciteiten van de NRF beter te benutten."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie