EU strenger voor Myanmar, soepeler voor Oezbekistan

LUXEMBURG - De Europese Unie verscherpt de sancties tegen het militaire regime in Myanmar, maar heft een visumverbod voor leiders van het autoritaire Oezbeekse regime voorlopig op. Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg besloten.

De lijst met regeringsfunctionarissen in Myanmar (Birma) voor wie een visumverbod geldt, wordt uitgebreid en ook worden meer financiële tegoeden van het regime bevroren. De ministers voerden verder een handelsembargo in op de handel in hout, edelstenen en mineralen.

Mijnbouw

De Unie wil daarmee de generaals in Myanmar treffen en de bevolking zo min mogelijk. De EU-ministers kozen daarom voor sancties op de producten uit de mijnbouw. Landbouw- en visserijproducten blijven buiten het handelsembargo, want de opbrengsten daarvan komen vooral burgers ten goede.

Harder

Toch loopt het regime in Myanmar enige tientallen miljoenen euro's mis. Staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken erkende dat de sancties wat Nederland betreft harder hadden gemogen. "Maar toch is het winst dat ze zijn aangescherpt."

Tip de redactie