'Het is tijd voor een Palestijnse staat'

RAMALLAH - Het is tijd voor de stichting van een Palestijnse staat. Dat betoogde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice maandag tijdens een persconferentie in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Rice zei dat in Annapolis in de Amerikaanse staat Maryland een "serieuze en wezenlijke topconferentie" over het conflict in het Midden-Oosten zal plaatsvinden, waarschijnlijk in november.

Bush

De minister benadrukte dat de kwestie voor de Amerikaanse president George Bush een hoge prioriteit heeft. "De VS zien de stichting van een Palestijnse staat als absoluut essentieel voor de toekomst, niet alleen van de Palestijnen en Israeliërs, maar van het hele Midden-Oosten", aldus Rice.

Het is de zevende keer dit jaar dat Rice naar het Midden-Oosten afreist in een poging het stagnerende vredesproces vlot te trekken. Zondag sprak Rice al uitgebreid met Israëlische leiders, maandag overlegde ze vier uur met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Document

De Israëlische premier Ehud Olmert en Abbas hebben elkaar de afgelopen maanden vier keer ontmoet ter voorbereiding op de conferentie. De bedoeling is er in voor de bijeenkomst in Annapolis een gezamenlijke document op tafel ligt die als basis zal dienen voor het overleg.

Er is echter veel onenigheid over de inhoud van de tekst. De Palestijnen willen een gedetailleerd document met een tijdschema voor het oplossen van gevoelige kwesties zoals grenzen, vluchtelingen en de status van Jerusalem.

Olmert

Olmert liet zondag weten dat Israël hier niets voor voelt en pas na de conferentie over deze problemen wil beslissen. Maandag zinspeelde de Israëlische premier wel dat hij bereid zou zijn geannexeerde delen in het oosten van Jeruzalem terug te geven aan de Palestijnen.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Abul Gheit zei maandag dat het hem beter leek de topconferentie uit te stellen als de deelnemende partijen het niet eens kunnen worden over dergelijke basale kwesties.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie