EU sluit samenwerkingsverband met Montenegro

LUXEMBURG - De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben maandag in Luxemburg een nieuw samenwerkingsverband met Montenegro getekend.

De ministers tekenden samen met de Montenegrijnse premier Zeljko Sturanovic een zogeheten Stabilisatie- en Associatie Akkoord, een voorportaal van onderhandelingen over een EU-lidmaatschap.

Vorige week dreigde Bulgarije nog roet in het eten te gooien bij de bijeenkomst omdat de Bulgaren eisen dat ze 'euro' als 'evro' mogen spellen. Maar voor dat probleem werd op het laatst een oplossing gevonden.

Lidmaatschap

Het samenwerkingsakkoord tussen de EU en Montenegro betekent voor de voormalige Joegoslavische republiek een verdere stap richting lidmaatschap van de Europese Unie.

Servië, waarmee Montenegro tot vorig jaar nog een federatie vormde, zit nog midden in de onderhandelingen voor afronding van een dergelijk associatie-akkoord.

Toetreding

Montenegro is pas sinds de afscheiding van Servië in 2006 een onafhankelijke staat. Het land aan de Adriatische Zee heeft ongeveer 680.000 inwoners. De toetreding tot de EU wordt niet eerder dan in 2015 verwacht.

Tip de redactie