Zaak moordpoging Van Hout in februari voor rechter

HAARLEM - Het Openbaar Ministerie streeft ernaar de zaak rond de moordpoging op Heineken-ontvoerder Cor van Hout inhoudelijk te behandelen op 31 januari en 1 en 5 februari van het volgend jaar.

Dat bleek maandag tijdens een regiezitting van de rechtbank in Haarlem.

Twee verdachten staan dan terecht, de 43-jarige N.V. uit Veenhuizen en de 51-jarige M.M. uit Den Haag. Justitie verdenkt de twee van betrokkenheid bij de moordpoging op Van Hout in december 2000 in zijn woonplaats Amstelveen.

De aanslag mislukte, maar Van Hout werd in januari 2003 alsnog geliquideerd in diezelfde plaats. De Heineken-ontvoerder werd bij de mislukte moordpoging samen met een vriend van grote afstand beschoten, terwijl zij voor de woning van Van Hout stonden.

Volgens justitie blijkt uit DNA-onderzoek dat verdachte V. in aanraking is geweest met het wapen, waarmee de aanslag werd gepleegd.

Kort door de bocht

Advocaat A. Slijters vindt die conclusie veel te kort door de bocht. Zij vroeg de rechtbank om vragen te kunnen stellen aan de Engelse deskundige, die door het Nederlands Forensisch Instituut is ingeschakeld bij het DNA-onderzoek.

Het OM verwacht dat een andere verdachte in deze zaak, de 44-jarige Bosniër I.S., binnenkort wordt uitgeleverd door Kroatië. De man werd in augustus aangehouden.

Mieremet

Vanaf woensdag worden nog diverse getuigen gehoord in de zaak rond de mislukte moordpoging. John Mieremet zou de opdrachtgever zijn om Cor van Hout van het leven te beroven. Mieremet werd zelf in 2005 geliquideerd in Thailand.

Tip de redactie