Tweede Kamer wil taakstraffen aan banden leggen

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil het aantal taakstraffen aan banden leggen. Een meerderheid in het parlement vindt dat rechters zware delicten niet mogen afdoen met een taakstraf. De VVD werkt aan een wetsvoorstel waarin dit wordt vastgelegd.

VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven wil via zijn initiatiefwet vastleggen dat rechters misdrijven waarop meer dan zes jaar celstraf staat, niet meer mogen bestraffen met een taakstraf.

Hij stelt verder voor dat een tweede werkstraf binnen vijf jaar in minder gevallen kan. "En een derde taakstraf is helemaal uit den boze", aldus Teeven maandag. "Dan moet je gewoon de gevangenis in."

Rechters

CDA en PvdA steunen de gedachte van Teeven, maar hebben nog wel twijfels bij de uitwerking. De fracties reageren op een uitzending van het tv-programma Zembla, waarin duidelijk werd dat rechters taakstraffen opleggen voor zware misdrijven, waaronder gewelds- en zedendelicten.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zal dinsdag tijdens het traditionele vragenuurtje in de Tweede Kamer mogelijk uitleg moeten geven over de kwestie.

Geloofwaardigheid

"Het is niet de bedoeling dat op zo'n grote schaal taakstraffen worden opgelegd", vindt CDA'er Sybrand van Haersma Buma. Hij vreest dat die praktijk de geloofwaardigheid van het Nederlandse strafsysteem aantast.

Ook PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen zegt dat de uitkomst van het Zembla-onderzoek hem niet bevalt. Hij wil dat rechters niet te makkelijk taakstraffen opleggen, maar vindt ook dat ze niet kunnen worden verplicht om bij bepaalde delicten altijd een celstraf te vonnissen.

"Rechters moeten de vrijheid behouden om uitzonderingen te maken als ze dat nodig vinden. Maar ze kunnen niet heen om het gevoel in de maatschappij dat zware misdrijven stevig bestraft dienen te worden."

Richtlijnen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft richtlijnen voor het opleggen van alternatieve straffen. Gewelds- en zedendelicten komen niet in aanmerking, verdachten die al eens een taakstraf hebben gehad evenmin.

De coalitiefracties CDA en PvdA willen dat eerst wordt uitgezocht of het OM die richtlijnen niet opvolgt of dat rechters onder de strafeis gaan zitten. Daarna kunnen wat hen betreft de juiste maatregelen worden gekozen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie