Ruim honderd scholen te dicht bij de weg

AMSTERDAM - In Nederland staan 115 scholen te dicht bij de weg. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) wil dat nieuwe scholen meer dan honderd meter van de snelweg liggen en zeker vijftig meter van een provinciale weg. Volgens het CBS staan 43 al bestaande gebouwen te dicht bij de snelweg en 72 te dicht bij een provinciale weg.

Met de maatregel wil Cramer voorkomen dat leerlingen en leerkrachten te veel aan schadelijke stoffen afkomstig van verkeer worden blootgesteld. Een deel van de Tweede Kamer wil dat scholen op minimaal driehonderd meter van de snelweg komen. Van de bestaande schoolgebouwen liggen 275 daarbinnen.

Gevarenzone

Van de vier grote steden staan alleen in Amsterdam en Rotterdam scholen in de 'gevarenzone'. Respectievelijk vier en drie gebouwen staan te dicht bij de weg. In Den Haag staat niet één school binnen het grensgebied.

Gemiddeld ligt de ingang van een schoolgebouw 3,2 kilometer van een rijksweg. In Utrecht is de afstand tot de weg het kortst, gemiddeld 2,3 kilometer. Friese schoolgebouwen staan met 6,4 kilometer het verst.

Gelderland

Noord-Holland heeft de meeste schoolgebouwen binnen honderd meter van een snelweg: veertien. Gelderland kent de meeste gebouwen binnen vijftig meter van een provinciale weg (19), in Zeeland komt dit helemaal niet voor.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie