DOHA - Amerikaanse mariniers hebben in de stad Nasiriya opnieuw beschermende pakken en gasmaskers gevonden. De uitrusting, die bedoeld is als bescherming tegen chemische wapens, is zaterdag gevonden in een gebouw dat gebruikt werd door eenheden van de 11e Iraakse infanteriedivisie. Dat heeft het Amerikaanse Centrale Commando in Qatar maandag meegedeeld.

Op 25 maart hadden Amerikaanse militairen meer dan 3000 van dergelijke pakken gevonden in een niet meer in gebruik zijnd ziekenhuis in Nasiriya. Behalve driehonderd sets beschermende kleding en de gasmaskers vonden de Amerikanen ook twee vrachtwagens die waren ingericht als ontsmettingsruimte en injectiespuiten met atropine, een antistof tegen zenuwgas.

Munitie

In het gebouw ligt ook veel munitie opgeslagen. "Het is zoveel dat het te gevaarlijk voor de stad is om het ter plaatse op te blazen. Daarom gaan we het naar een veilige plek brengen", zei kolonel Ron Johnson, die deelnam aan de inval.

In de omgeving van Basra hebben Britse troepen zondag materiaal gevonden voor de instructie van militairen op het gebied van niet-conventionele wapens, zoals simulatoren voor zenuwgas en een Geigerteller. De uitrusting zat in dertien houten kisten met de naam van het ministerie van Defensie erop.