Plasterk maakt honderd nieuwe monumenten bekend (video)

AMERSFOORT - Minister Ronald Plasterk (OCW) maakt maandag een lijst bekend van honderd nieuwe monumenten, die stammen uit de 'Wederopbouwperiode', van 1940 tot en met 1958.

Bekende gebouwen op de lijst zijn onder meer het provinciehuis in Arnhem, Hoogovens in IJmuiden, het Monument op de Dam, de Erebegraafplaats in Bloemendaal, het NS-station in Zutphen en de radiotelescoop in Dwingeloo.

De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) noemt het logisch dat in de voordracht veel monumenten uit het door oorlogsgeweld getroffen Rotterdam staan.

Verder staan er veel kerken op, "want die werden destijds met voorrang gebouwd om het culturele en sociale leven te herstellen en de geestelijke veerkracht te tonen". Een van die gebouwen is De Opstandingskerk, beter bekend als 'De Kolenkit' in Amsterdam-West.

Beschermd

Op de lijst staan niet alleen gebouwen maar ook bijvoorbeeld het beeld 'De Verwoeste stad' van Ossip Zadkine in Rotterdam en het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De Tweede Kamer gaat de lijst met monumenten van de RACM nog wel controleren. Daarvan hangt af of de monumenten straks ook echt "officieel beschermd" zijn.

"De wederopbouwperiode was een tijd van hard werken, inventief ontwerpen en een sterke centrale sturing. Het was een tijd van ongekende schaarste en tegelijkertijd van optimisme", aldus de Rijksdienst. Ondanks die materiaalschaarste mogen de resultaten er volgens de RACM zijn.

Herwaardering

"Goede vormgeving die innovatief en veelzijdig was met nieuwe bouwtypen, constructies en materialen. Vijftig jaar later vraagt de nieuwbouw van toen om herwaardering en selectieve bescherming. Want door gebrek aan kennis en waardering dreigen monumenten in de wederopbouwwijken voorgoed te verdwijnen of onherstelbaar te worden verminkt."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie