VN-gezant eist einde arrestaties Myanmar

BANGKOK - Het militaire bewind in Myanmar (Birma) moet onmiddellijk stoppen met het arresteren van activisten die zich inzetten voor democratie. Dat heeft de VN-gezant voor Myanmar, Ibrahim Gambari, maandag gezegd in Bangkok.

De arrestatie van dissidenten ging het weekeinde gewoon door. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde zondag de arrestatie van zes oppositieleden.

De ongerustheid over het lot van zeker duizend eerder gearresteerde monniken, burgers en studenten neemt ondertussen toe. Er zouden al mensen in geheime processen zijn veroordeeld.

"Deze acties moeten meteen stoppen", aldus Gambari na een ontmoeting met de Thaise minister van Buitenlandse Zaken, Nitya Pibulsonggram. "De Verenigde Naties roepen de Myanmarese regering op alle politieke gevangenen vrij te laten, ook hen die tijdens de demonstraties zijn opgepakt."

Rondreis

Gambari is op een rondreis door de buurlanden van Myanmar om steun te krijgen voor fermer optreden tegen de militaire junta. De VN-Veiligheidsraad had vorige week het dodelijk geweld van het regime tegen betogers betreurd.

Tip de redactie