AMSTERDAM - Het gerechtshof in Arnhem draagt het Openbaar Ministerie mogelijk op een Nederlandse militair alsnog te vervolgen. Advocaat Liesbeth Zegveld heeft het hof gevraagd actie te ondernemen namens de vader van de 29-jarige Azhar Sabah Jaloud.

De Irakees kwam in april 2004 om bij een schietincident bij het Iraakse Al-Muthanna, waarbij een Nederlander was betrokken.

Het OM heeft de zaak eerder geseponeerd omdat sprake zou zijn geweest van zelfverdediging. De feiten zijn moeilijk te achterhalen, zei Zegveld, ook hoogleraar militair recht, zondag in het tv-programma Buitenhof.

Onverwacht

Jaloud was 's nachts met een vriend op weg naar een bruiloft. Hij reed als bijrijder op een onverlichte weg, toen Nederlanders onverwacht een wegversperring opwierpen, zei Zegveld. Uit de auto zou niet zijn geschoten.

Waarschuwingsschoten zijn volgens de advocaat niet gelost. Toen de auto de blokkade was gepasseerd, zou het vuur zijn losgebarsten. Ook Irakese militairen schoten.

Geschoten

Eén Nederlander heeft volgens Zegveld 28 keer geschoten. De advocaat vraagt zich af waaruit de dreiging bestond als de auto de versperring al was gepasseerd.

Belangrijke getuigenverklaringen ontbreken volgens Zegveld in het dossier. Daaronder is die van de chauffeur van de auto, terwijl hij wel een verklaring zou hebben afgelegd bij een Iraakse onderzoeksrechter.

Onderzoek

"Er is te weinig onderzoek gedaan. Dit moet leiden tot een veroordeling." Het OM is volgens Zegveld terughoudend geworden in het aandragen van nieuwe zaken na de vrijspraak van Eric O.

Zegveld stelt dat ook militairen gebaat zijn bij handhaving van het oorlogsrecht. "Anders vervagen de grenzen."

Karskens

De vader van Jaloud is naar de Nederlandse journalist Arnold Karskens gestapt. De vader wil volgens Zegveld gerechtigheid. Na een eventuele veroordeling kan hij een schadevergoeding eisen.

Volgens de raadsvrouw zijn er nog vijf of zes soortgelijke incidenten geweest. Het OM heeft alleen in het geval van Eric O. actie ondernomen.

Het is de eerste keer dat een nabestaande van een burgerdode in het buitenland aandringt op vervolging van een Nederlandse militair.