HONGKONG - Het ministerie van Volksgezondheid in Hongkong heeft maandag een heel huizenblok voor een periode van tien dagen geïsoleerd. Met deze maatregel hopen de autoriteiten verdere verspreiding van de longziekte SARS te voorkomen. De geheimzinnige ziekte heeft in Hongkong inmiddels aan dertien mensen het leven gekost.

Niet lang na de aankondiging kreeg Hongkong echter alweer met een tegenslag te maken. Maandag kwamen er 92 nieuwe gevallen van besmetting bij, waardoor het totaal aantal is opgelopen tot 622.

Aangezien er in de afgesloten woonwijk al 121 mensen besmet waren geraakt, ging het ministie van Volksgezondheid over tot de isolatiemaatregel. Maandag was het aantal in de bewuste buurt, Amoy Gardens in Kowloon, echter alweer razendsnel gestegen naar 213.

Gratis maaltijden

In de komende tien dagen mag niemand het blok in of uit zonder uitdrukkelijke toestemming. Medisch personeel zal onder toezicht naar binnen gaan. De honderden bewoners krijgen dagelijks drie gratis maaltijden en tevens krijgen ze advies over desinfectie van hun woning.

Of de maatregel op tijd komt, betwijfelen de lokale media. Kranten schrijven dat voor de quarantainemaatregel werd afgekondigd, al 240 gezinnen het huizenblok hadden verlaten uit angst voor de longziekte.

Wereldwijd zijn zestig mensen overleden aan de gevolgen van Severe Acute Respiratory Syndrome, zoals SARS voluit heet.