BAGDAD - Het paleis van de Iraakse president Saddam Hussein was in de vroege uren van maandag waarschijnlijk het belangrijkste doelwit van nieuwe bombardementen op Bagdad. Het complex aan de Tigris werd door tenminste één projectiel geraakt, meldt een verslaggever van het Franse persbureau AFP.

Ook aan het eind van de nacht vielen bommen op het presidentiële paleis, dit keer op het gedeelte dat door Saddams tweede zoon Qusay wordt gebruikt. De vlammen sloegen uit het paleis, rapporteerde een verslaggever van het Britse persbureau Reuters.

Bommenwerpers

De bommenwerpers van de coalitietroepen namen ook de stellingen van de Presidentiële Garde aan de randen van Bagdad opnieuw onder vuur, zoals dat sinds het begin van de oorlog, twaalf dagen geleden, steeds is gebeurd.

De wijk bij het ministerie van Informatie werd later in de nacht eveneens geraakt. Het bombardement veroorzaakte volgens de televisiezender CNN een felle brand in een winkelcentrum. In de buurt wonen vooral overheidsambtenaren en leden van de regerende Baathpartij.

Kruisraket

Het ministerie van Informatie was ook het doel van een Amerikaanse kruisraket. Volgens een woordvoerder van het centrale commando in Qatar moest de Tomahawk-kruisraket "de commando- en controlefunctie verminderen". Volgens een verslaggever van Reuters lijkt de aanval nieuwe schade aan het gebouw te hebben toegebracht, maar staat het nog altijd overeind.

De Iraakse stellingen vlakbij de demarcatielijn tussen Koerdistan en de rest van Irak waren in de nachtelijke uren eveneens doelwit van bombardementen.