TERNEUZEN - De politie heeft zaterdag in de haven van Terneuzen in totaal negen actievoerders van Greenpeace aangehouden voor verstoring van de openbare orde. Dat heeft een politiewoordvoerster laten weten.

De leden van de milieu-organisatie wilden de bemanning van het met papier geladen vrachtschip Finnwood beletten de lading te lossen.

Oerbossen

De actievoeders waren in alle vroegte aan boord gekomen en maakten zich vervolgens op allerlei manieren vast aan het schip. Het papier aan boord is afkomstig van het bedrijf Abitibi-Consolidated, dat zich volgens Greenpeace schuldig maakt aan grootschalige verwoesting in de Canadese oerbossen.

De rederij van het schip vroeg de politie in te grijpen omdat de bemanning de lading wilde lossen. De actievoerders hebben zich niet verzet. Aan het begin van de middag kon het schip gelost worden. De politie houdt de situatie nog wel in de gaten.

Krantenpapier

Het schip wil in Terneuzen krantenpapier lossen bestemd voor Nederlandse uitgevers. Greenpeace wilde dat de Finnwood rechtsomkeert maakt. De actievoerders hebben op de romp van het schip de tekst 'Kranten oerbosvrij geschilderd. Ook is een spandoek opgehangen. De Finnwood is geënterd vanuit rubberboten.

Met jaarlijks 26.000 ton krantenpapier is Abitibi de belangrijkste Canadese papierleverancier voor de grote Nederlandse krantenuitgevers PCM, Wegener en de Telegraaf Media Groep. Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat het papier van Abitibi voor slechts een fractie uit gerecycled materiaal bestaat; meer dan 90 procent zijn nieuwe houtvezels.

De drie uitgevers hebben Greenpeace te kennen gegeven niet te stoppen met het afnemen van papier van Abitibi.