AMSTERDAM - Heineken-ontvoerder Frans Meijer is zondagmorgen vanuit Paraguay in Nederland aangekomen om het restant van zijn straf voor de ontvoering uit te zitten. Meijer arriveerde op Schiphol met een lijnvliegtuig in gezelschap van Nederlandse politiemensen.

Dit heeft een woordvoerster van het parket bij het gerechtshof in Amsterdam gezegd. Naar welke gevangenis hij gaat, wordt niet bekendgemaakt. Met een aantal handlangers ontvoerde Meijer in 1983 biermagnaat Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. Hij kreeg twaalf jaar cel, maar wist in 1985 uit het Pieter Baan Centrum, de observatiekliniek van justitie, te ontsnappen.

In 1995 kwam journalist Peter R. de Vries de crimineel op het spoor in Paraguay, waar deze een nieuw bestaan had opgebouwd. De ontvoerder werd gevangen gezet, maar kwam door een procedurefout vrij. Op verzoek van de Nederlandse autoriteiten werd hij in 1998 opnieuw gearresteerd. Nederland vroeg daarop zijn uitlevering. De procedure daarvoor heeft jaren in beslag genomen.

Volgens de woordvoerster van het ressortsparket wordt de tijd die Meijer in Paraguay heeft vastgezeten in mindering gebracht op de straf die hij hier nog te goed heeft. Dat zou betekenen dat hij begin 2005 weer vrij man is, aldus de zegsvrouw.

Eerder dit jaar werd de bekendste van de Heineken-ontvoerders, Cor van Hout, in Amstelveen geliquideerd. Van Hout bleef na het uitzitten van zijn straf actief in het criminele milieu. Dat geldt niet voor Meijer. In Paraguay trouwde hij, stichtte een gezin en werd een gelovig man.