ROTTERDAM - Alleen prostituees met een vergunning mogen vanaf april werken op de Rotterdamse tippelzone aan de Keileweg. Van de naar schatting ruim driehonderd tippelaarsters die er per jaar volgens hulpverleners actief zijn, hadden er eind maart 63 een aanvraag ingediend op het stadhuis, en ongeveer honderd op de zone zelf, aldus de gemeente.

De vergunning is onderdeel van het pakket maatregelen dat de overlast rond de Keileweg moet verminderen en dat uiterlijk eind uitmondt in sluiting van de tippelzone. Vooruitlopend op die sluiting, wil de gemeente het aantal prostituees op de zone verminderen.

Daarom is de vergunning maar een jaar geldig en vervalt als een vrouw buiten de tippelzone werkt of de zone zes maanden niet bezoekt. "Hoeren die een halfjaar niet komen, omdat ze in een strafrechtelijk traject zitten, zijn hun vergunning kwijt. Wie zes maanden een hulpverleningstraject volgt, kan nog wel een vergunning krijgen'', aldus een gemeentelijk woordvoerder.

Wie een vergunning aanvraagt, krijgt te maken met hulpverleners. "Het is de bedoeling dat er gewerkt gaat worden aan de problemen die iemand heeft. Dat is bij iedere tippelaarster anders, vandaar de persoonsgebonden aanpak. We kijken telkens wat er bij een dame moet gebeuren, zodat ze ermee kan stoppen.''