NETANYA - In de Israëlische kustplaats Netanya zijn zeker twintig gewonden gevallen door een zelfmoordaanslag. De dader van de aanslag is om het leven gekomen. Van de gewonden verkeren er volgens de politie zes in levensgevaar. Netanya ligt tussen Tel Aviv en Haifa aan de kust.

De radicale Palestijnse groepering Islamitische Jihad heeft in een anoniem telefoontje aan het Franse persbureau AFP de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Een woordvoerder van de radicale Palestijnse organisatie Hamas noemde de aanslag 'een gerechtvaardigde zelfverdediging van de Palestijnen' tegen de Israëlische bezetting.

De aanslag op het café was de derde zelfmoordaanslag van dit jaar. Bij de vorige aanslag, op 5 maart, liet een Palestijn een bom ontploffen in een bus in de stad Haifa. Daardoor kwamen vijftien Israëliërs en de dader om het leven. Netanya is sinds het begin van de intifada in oktober 2000 al vaker getroffen door aanslagen. Op 27 maart vorig jaar bracht een Palestijn in een hotel een bom tot ontploffing. Daardoor kwamen 29 gasten om het leven.