BASRA/KOEWEIT-STAD - Britse strijdkrachten zijn zondag een nieuw offensief begonnen op de Zuid-Iraakse stad Basra. Daarbij hebben zij vijf Iraakse officieren krijgsgevangen gemaakt en een kolonel van de Republikeinse Garde gedood, meldde de Britse omroep BBC. Een verslaggever van de Amerikaanse nieuwszender CNN meldde dat Britse mariniers met tanks oprukten in de zuidoostelijke buitenwijken van Basra, een stad met meer dan een miljoen inwoners.

CNN meldde zondag ook dat zich twee leden van de militie Fedayeen Saddam hebben overgegeven aan Amerikaanse militairen. De twee zouden hebben verklaard dat zij de opdracht hadden gekregen zelfmoordaanslagen te plegen, maar dat zij niet dood wilden. De Fedayeen Saddam staan bekend als bijzonder trouw aan het regime.

De bombardementen op Bagdad gaan nog steeds door en ook bij Basra, Nasiriya en de Noord-Iraakse steden Mosul en Kalak voeren de Amerikanen en de Britten bombardementsvluchten uit. Vanaf de Britse luchtmachtbasis Fairford in Gloucestershire is zondagochtend een Amerikaanse B-52 bommenwerper vertrokken voor vermoedelijk een vlucht naar Iraks luchtruim.

In Bagdad vielen zondagochtend bommen op onder meer een wijk waar voornamelijk regeringsfunctionarissen wonen en die voor gewone Irakezen taboe is. Volgens het Amerikaanse Centrale Commando is ook het voornaamste trainingscentrum van de Fedayeen Saddam in het oosten van Bagdad geraakt.

Al enkele dagen zijn er geen berichten over een opmars van de geallieerde militairen naar Bagdad. De voorste linies zouden ongeveer tachtig kilometer van de hoofdstad liggen. Voor de komende dagen zou er een "operationele pauze'' gelden, onder meer om de noodzakelijke troepenversterkingen mogelijk te maken en om de logistieke steun voor de eenheden aan het front te verbeteren.