MONTERREY - De Mexicaanse en Amerikaanse autoriteiten hebben een gezamenlijk telefoonnummer geopend en een adviescommissie ingesteld die moeten bijdragen aan de jacht op een seriemoordenaar. In de afgelopen tien jaar zijn in de grensstad Ciudad Juarez volgens mensenrechtenorganisaties 270 meisjes en vrouwen vermoord en nog eens 257 vrouwen verdwenen.

De meeste slachtoffers, veelal studentes of jonge fabrieksarbeidsters, werden verkracht en gewurgd of doodgestoken. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie in Ciudad Juarez vertonen 93 moorden de kenmerken van seriemoorden. Andere doden zouden kunnen zijn gevallen door huiselijke ruzies, roofmoorden of willekeurige moorden, denken experts.

De Amerikaanse FBI gaat zich ook met het onderzoek bemoeien. De adviescommissie zal bestaan uit forensische experts en technische rechercheurs, die de Mexicaanse onderzoekers gaan opleiden. Mensenrechten- en vrouwenorganisaties beschuldigden vorig jaar de Mexicaanse politie van corruptie en incompetentie, omdat ze er nog altijd niet in zijn geslaagd de zaken op te lossen. Hoewel er mensen zijn aangehouden in verband met moorden in de jaren negentig, ging het moorden gewoon door.