DEN HAAG - Het kabinet wil de verkoop van paddo's verbieden. De gevolgen van het gebruik zijn te onvoorspelbaar. Smartshops die straks toch paddo's blijven verkopen, kunnen worden gesloten.

De ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) hebben afgesproken dat paddo's onder de Opiumwet komen te vallen.

Woordvoerders van beide ministeries bevestigden vrijdag een bericht in De Telegraaf van die strekking. Het verbod geldt daarmee straks voor zowel gedroogde als voor verse paddo's.

Doordraaien

Het probleem van paddo's is dat de gevolgen op het gedrag van de gebruiker onvoorspelbaar zijn. De ene gebruiker ervaart het als prettig, terwijl anderen doordraaien. "Het kan hele vervelende 'trips' tot gevolg hebben, soms met een fatale afloop", aldus een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid.

Afgelopen maart sprong een 17-jarig Frans meisje na het eten van paddo's van een brug in Amsterdam, waarna ze overleed.

Incidenten

Het aantal incidenten dat te maken heeft met paddogebruik, is de laatste jaren fors toegenomen. Vooral jonge toeristen komen in de problemen door paddogebruik.

Verboden

Met een paddoverbod sluit het Nederlandse drugsbeleid meer aan bij de ons omringende landen, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Daar zijn de paddestoelen die hallucinaties veroorzaken doorgaans verboden.

De ministers verwachten de Tweede Kamer vrijdag per brief te informeren over het voorgenomen paddoverbod.

Verbijsterd

De Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) reageerde verbijsterd. "We voelen ons volledig buiten de deur gezet", aldus woordvoerder Paul van Oyen. "Hierdoor zal ongeveer de helft van de smartshops in grote problemen komen."

De VLOS gaat nu op een rij zetten welke middelen nog wel legaal te verkopen zijn.

Drie dagen

De smartshophouders hoopten dat het kabinet zich achter een voorstel van burgemeester Job Cohen van Amsterdam zou scharen. Die kwam met het voorstel een periode van drie dagen in te lassen voordat iemand tot de aanschaf van paddo's kan overgaan.

Amsterdam wilde vrijdag nog geen reactie geven. "We willen eerst het officiële besluit horen", aldus een woordvoerster.