HAARLEM - Twee vrijwillige brandweermannen die zondagavond om het leven kwamen bij de brand in de Haarlemse Koningkerk zijn zaterdagmiddag onder grote belangstelling in Haarlem begraven. De derde omgekomen brandweerman, de 45-jarige R. Knipper, is vrijdag in Bloemendaal begraven.

De 48-jarige D. van Kooten is zaterdag begraven op de Algemene Begraafplaats in Haarlem-Noord na een herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk. Bij die bijeenkomst waren ongeveer 1500 mensen aanwezig, onder wie brandweermensen uit Osnabrück, de Duitse zustergemeente van Haarlem.

'Onwerkelijk'

Verder waren er brandweermensen uit heel Nederland. "Het is erg onwerkelijk", zei een brandweerman die het oudste slachtoffer persoonlijk heeft gekend. "Je weet dat er risico's zitten aan dit werk, maar je houdt er geen rekening mee dat het ook jezelf kan overkomen."

Burgemeester J. Pop van Haarlem zei dat het Haarlemse brandweerkorps drie zeer ervaren brandweermensen heeft verloren. D. van Kooten was al 25 jaar vrijwilliger, zijn collega B. Hannenberg 20 jaar. De laatste zou vermoedelijk in mei als vrijwilliger zijn gestopt.

Als laatste werd de 47-jarige Hannenberg begraven op de rooms-katholieke begraafplaats St. Jozef in Haarlem-Noord, na een rouwdienst in de Adelbertuskerk. Bij die dienst was ook de Noord-Hollandse commissaris van de koningin H. Borghouts aanwezig.

Luidsprekers

De kerk bood niet voldoende plaatsen aan alle belangstellenden, zodat een groep brandweermensen de dienst via luidsprekers in een nabijgelegen park moest volgen.