AMSTERDAM - Defensie heeft 83 peperdure Fennek-terreinwagens besteld, die zijn bedoeld als reserve-opslag, aldus het Algemeen Dagblad van dinsdag. De Tweede Kamer heeft inmiddels vragen gesteld of er werkelijk 83 voertuigen nodig zijn voor eenheden, waarvan Defensie zelf aangeeft dat 'geen ooit mobilisabel zal zijn'.

De Fennek

Defensie had al eerder 410 van deze voertuigen besteld. Hiervoor is in totaal 869 miljoen gulden uitgetrokken. De Kamer vraagt zich nu af of dit aantal kan worden terugbracht, als een deel daarvan toch alleen wordt opgeborgen in afwachting van crisistijden. De eenheden die de Fennek's zouden gaan gebruiken, worden alleen actief tijdens een grootschalig militair conflict.

"Het gaat om eenheden die nu feitelijk niet eens bestaan", zegt Kamerlid Van Ardenne (CDA). "Die wagens komen zo uit de fabriek en gaan gelijk de garage in. Dat is geld over de balk smijten, dat past niet in deze tijd" aldus Van Ardenne in het AD.

Volgens dhr. Beeksma, voorlichter van het ministerie van Defensie, worden alle 418 voertuigen direct ingezet bij militaire operaties. Staatssecretaris Van Hoof zal de Tweede Kamer deze week uitleg geven over het gebruik van de Fennek's.