BAGDAD/NAJAF/DOHA - Vier soldaten van de Amerikaanse 3e infanteriedivisie zijn zaterdag om het leven gekomen door een zelfmoordaanslag met een autobom, iets ten noorden van de Iraakse stad Najaf. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse Centrale Commando in Qatar gezegd. De hoogste moslimgeestelijke in Irak riep in een fatwa op te strijden tegen de militairen.

De Iraakse staatstelevisie meldde zaterdag aan het eind van de middag dat de dader van de aanslag een legerofficier was die de Amerikaanse strijdkrachten 'een lesje wilde leren'. President Saddam Hussein heeft Ali Hammadi al-Namani posthuum met twee onderscheidingen geëerd, aldus de televisie.

Taxi

Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Zuid-Irak had eerder meegedeeld dat vijf Amerikanen waren omgekomen toen een met springstof beladen taxi ontplofte. De Amerikaanse soldaten waren naar de taxi toegelopen, omdat de bestuurder was gestopt en gebaard had dat hij hulp nodig had. Dat gebeurde bij een door Amerikanen bemande wegversperring.

Gewaarschuwd

De zelfmoordaanslag was de eerste tegen de door de Verenigde Staten geleide legermacht in Irak sinds het begin van de invasie. Er is al diverse malen gewaarschuwd voor dit soort aanslagen.

Trainingskamp

Irakese dissidenten en Arabische media hebben gemeld dat Saddam Hussein een trainingskamp heeft geopend voor Arabische vrijwilligers die bereid zijn zelfmoordaanslagen te plegen op Amerikaanse militairen.

Terroristenleider Osama bin Laden heeft vorige maand alle moslims opgeroepen achter het Iraakse volk te staan in de strijd tegen de VS. In een op video opgenomen boodschap, die werd uitgezonden door de Qatarese televisiezender al-Jazeera, riep Bin Laden de moslims op zelfmoordaanslagen te plegen 'op de vijand'.

Het bestaan van het bandje was onthuld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell. Die zei dat uit de boodschap blijkt dat er een band bestaat tussen Bin Laden en Irak.

Fatwa

Kort na de zelfmoordaanslag riep de hoogste moslimgeestelijke de Irakezen in een fatwa (religieus decreet) op te strijden tegen de Amerikaanse en Britse militairen. Wie deze strijd het leven kost, zal een martelaar zijn, aldus sjeik Abdul Karim al-Mudarress.

"Het moet gebeuren. Het is een plicht te strijden en de jihad te voeren tegen de Brits-Amerikaanse strijdkrachten", verklaarde de geestelijke, die voorzitter van de vereniging van oelema's (islamitische rechtsgeleerden) in Irak is.

Bombardementen

Ondertussen gaan de bombardementen op de hoofdstad door. Kort na 13.00 uur werden zware bombardementen op het centrum en het zuiden van Bagdad uitgevoerd. Volgens een correspondent van het Britse persbureau Reuters was een reusachtige explosie in het centrum van de hoofdstad te horen.

De Iraakse minister van Informatie, Mohammed Said al-Sahhaf, moest zijn dagelijkse persconferentie kort onderbreken, omdat hij door het lawaai van de inslagen niet was te verstaan. Hij zei dat de bombardementen van Bagdad vrijdag aan 68 mensen het leven hebben gekost. 107 Mensen zouden gewond zijn geraakt.