AMSTERDAM - De politie is donderdag bezig met aanvullend technisch onderzoek nabij de woning van de vermoorde vastgoedhandelaar Kees Houtman.

Een woordvoerder van de politie in Amsterdam zegt dat dit wordt gedaan voor het onderzoek dat naar de moord op de vastgoedman loopt. Verder wil hij geen informatie geven.

Eind september was er echter een zitting bij de rechtbank in Amsterdam waarbij de betrouwbaarheid van de zeer belangrijke verklaringen van een van de verdachten van de moord, Peter la S., ter discussie werd gesteld. Voor wat betreft het waarheidsgehalte daarvan gaat het vooral over zijn eigen aandeel bij het misdrijf. Hij heeft naar eigen zeggen samen met Jesse R. op 2 november 2005 Houtman voor zijn huis doodgeschoten.

De advocaten van een derde verdachte, Ali A., die als makelaar tussen opdrachtgevers en uitvoerders van de moord wordt gezien, menen dat La S. helemaal niet bij de liquidatie betrokken is geweest. Hij heeft dat volgens de raadsmannen slechts verklaard om een overeenkomst met justitie in de wacht te slepen en om zichzelf op die manier in veiligheid te brengen.

Verklaringen

Het Openbaar Ministerie (OM) erkende op de zitting van vorige maand dat de verklaringen van La S. vragen oproepen en nader onderzoek behoeven. Daarbij tekende het OM wel aan dat veel details wel degelijk wijzen op daderkennis bij La S.

De verklaringen van La S. hebben een hele reeks liquidatieonderzoeken in een stroomversnelling gebracht. Daarbij zijn ettelijke criminele kopstukken definitief in het vizier van politie en justitie gekomen. De rol van La S. als getuige is nog lang niet uitgespeeld, hij treedt in die hoedanigheid op in maar liefst negen zaken.