ANKARA - De Turkse regering gaat na het einde van de ramadan in het parlement vragen om steun voor invallen in Irak. Het slotfeest van de islamitische vastenmaand is zaterdag en daar is in Turkije een lang weekeinde, van 12 tot en met 14 oktober, aan verbonden.

Een parlementariër van de regerende partij AK zei donderdag dat het verzoek in te stemmen met militaire operaties in Irak na dit weekeinde wordt gedaan. De regering heeft in de volksvertegenwoordiging een ruime meerderheid.

Aanvallen

Koerdische strijders van de als terroristisch bekendstaande PKK (Koerdische Arbeiderspartij) doen aanvallen in Turkije vanuit de Koerdische regio in Irak.

Ankara is al lange tijd verbolgen dat de Verenigde Staten daar niets tegen ondernemen. Washington heeft Ankara gewaarschuwd het reeds ontredderde Irak niet binnen te vallen.

Massamoorden

De betrekkingen met de VS zijn verder verslechterd nadat een Amerikaanse parlementaire commissie woensdag een resolutie had aangenomen waarin de massamoorden op de Armeniërs in de nadagen van het Ottomaans Rijk volkerenmoord wordt genoemd. Turkije betwist de dramatische omvang van die massamoorden.