UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad heeft donderdagochtend besloten om Aleid Wolfsen voor te dragen als nieuwe burgemeester van Utrecht.

Woensdag liep het burgemeestersreferendum uit op een fiasco. Omdat de opkomst met ruim 9 procent ver onder de 30 procent lag, is de volksraadpleging ongeldig verklaard.

De gemeenteraad moest daarom zelf beslissen wie van de twee kandidaten, Aleid Wolfsen of Ralph Pans, wordt voorgedragen als voorkeurskandidaat om burgermeester Annie Brouwer-Korf op te volgen. Aleid Wolfsen haalde bij het referendum 60 procent van de stemmen.

Blanco

In de gemeenteraad werden dertig stemmen op hem uitgebracht. Pans kreeg twee stemmen en elf raadsleden brachten een blanco stem uit.

Wolfsen wachtte de uitslag buiten het stadhuis af. Na de stemming kwam hij naar de raadszaal om de felicitaties in ontvangst te nemen. "Het voelt allemaal nog een beetje onwerkelijk. Het is heel, heel bijzonder om burgemeester te mogen worden van deze fascinerende stad."

Wolfsen meent niet een valse start te maken door het mislukte referendum. "Ik ben zo hartelijk ontvangen. Ik kijk vooruit en er is absoluut een klik tussen mij en de stad."

Excuses

De PvdA fractie van Utrecht heeft haar excuses aangeboden aan de twee burgemeesterskandidaten. PvdA was altijd voor een referendum over het burgemeesterschap van de Domstad.

De PvdA vindt dat de Aleid Wolfsen en Ralph Pans het zwaar te verduren hebben gehad tijdens de strijd om het burgemeesterschap. De VVD-fractie vond het slecht dat de PvdA heeft geëxperimenteerd met zo'n belangrijke persoon voor de stad.

Idioot

Ook stelt de partij dat dit referendum 46 euro per uitgebrachte stem heeft gekost. VVD-fractievoorzitter Daniëlle van den Broek: "Dat is idioot."

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zal donderdagmiddag waarschijnlijk een reactie geven op het verloop van het referendum in Utrecht.