WASPIK - Inwoners van Waspik hebben woensdagavond op een besloten bijeenkomst hun woede geuit over de situatie met een Liberiaans gezin dat is weggepest door een kleine groep hangjongeren. Burgemeester Nol Kleijngeld heeft dat donderdag laten weten.

De ergernis richt zich volgens de burgemeester op de hangjeugd in het algemeen en hun racistische gedrag in het bijzonder. Bovendien menen de bewoners dat de instanties te laat en laks hebben gereageerd op signalen over intimidatie van het gezin en staat daarom het hele dorp nu in een kwaad daglicht.

Jeugd

Tijdens de bijeenkomst kwam een open brief van de jongeren op tafel. De burgemeester beschouwt het schrijven als een uitnodiging tot een gesprek met de jeugd. Of de ontmoeting anders ook tot stand zou zijn gekomen, wilde Kleijngeld donderdag niet zeggen.

De burgemeester sprak van een ingewikkelde casus. Hij laat nog onderzoeken hoe de situatie heeft kunnen escaleren.

Signalen

Mogelijk werken instanties toch minder goed samen dan ze zeggen of was de beperkte Engelse en Nederlandse taalbeheersing van de moeder van het gezin de reden dat meldingen en signalen niet of verkeerd zijn overgekomen, zo noemde Kleijngeld als voorbeeld.

Een teamchef van de politie vertelde de bewoners woensdagavond dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar de mogelijke daders.