AMSTERDAM - De rechtbank heeft donderdag 'tegen heug en meug' toegestaan dat getuige Y. in de zaak-Holleeder achter gesloten deuren wordt gehoord. Dat gebeurt donderdagmiddag.

In de ochtend werd langdurig in beslotenheid gesproken over de omstandigheden waaronder Y. zou kunnen worden gehoord. Er waren twee opties: achter gesloten deuren, zonder publiek erbij, of vanachter een scherm met een stemvervormer, mét publiek erbij.

De getuige is afkomstig uit het Amsterdamse criminele milieu en het risico dat hij wordt 'kapotgeschoten' door iemand uit dat milieu is volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers groot als hij zou worden gehoord met publiek erbij. Kuijpers is ervan overtuigd dat Y. dan wordt herkend. "Hij gebruikt misschien stopwoordjes of de rechter verspreekt zich."

Endstra

De man is volgens Kuijpers aanwezig geweest bij diverse gesprekken tussen de in 2004 geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra en mensen die geld bij hem hadden ingelegd en dat terugwilden. Hij zou kunnen verklaren dat er zoveel doden in de Amsterdamse onderwereld zijn gevallen omdat Endstra die schuldeisers tegen elkaar zou hebben uitgespeeld. Kuijpers had de getuige opgeroepen omdat hij wil aantonen dat Endstra onbetrouwbaar was.

Achterbankgesprekken

Holleeder wordt verdacht van afpersing van onder meer Endstra. De vastgoedman heeft op de achterbank van een auto van de Criminele Inlichtingen Eenheid gezegd dat de Heineken-ontvoerder hem afperste. Die achterbankgesprekken zijn voor justitie van groot belang in hun zaak tegen Holleeder.

'Tegen heug en meug'

De rechtbank oordeelde dus dat Y. achter gesloten deuren wordt gehoord, hoewel zij streeft naar openbaarheid. Daarom was het 'tegen heug en meug'. Als de rechter voor een zwart scherm had gekozen, zou Kuijpers afstand van zijn getuige hebben gedaan. Vanwege het gevaar voor de getuige zou hij hem dan hebben 'bewaard' voor een hoger beroep bij het Amsterdamse hof, die volgens hem zeker de anonimiteit zou toestaan.