AMSTERDAM - Shirley O., de Braziliaanse metgezellin van de dinsdag dood aangetroffen advocaat Bram Zeegers, is door de recherche afgeluisterd in het kader van het onderzoek naar de vermeende afpersingspraktijken van Willem Holleeder.

Dat meldt Vrij Nederland. Volgens het blad zou de recherche informatie hebben gekregen waaruit bleek dat O.'s vriend Joop de B. door Willem Holleeder en zijn veronderstelde rechterhand Dino Soerel werd afgeperst.

De B. was eigenaar van Café Carmen aan de Beethovenstraat in Amsterdam en geldt als 'bekende cocaïnehandelaar'. Hij zit vast.

Bedreigingen

Holleeder zou De B. na de liquidatie van advocaat Evert Hingst in 2005 hebben gevraagd of de politie hem vragen over de aanslag had gesteld. Daarbij zou hij bedreigingen hebben geuit.

Uit een afgeluisterd gesprek tussen Shirley O. en Bram Zeegers zou de recherche hebben opgemaakt dat De B. zijn café wilde sluiten. Tegenover Zeegers bevestigde O. desgevraagd dat dat 'met Holleeder te maken' had, maar van details was ze niet op de hoogte.

Cocaïne

Shirley O. werd dinsdagnacht in onwel aangetroffen in het huis van Zeegers aan de De Lairessestraat in Amsterdam. Zeegers zelf lag in het bad, en overleed ondanks een poging hem te reanimeren. Waarschijnlijk hadden zij vervuilde of vergiftigde cocaïne gebruikt, die het duo die avond zou hebben gekocht in café-restaurant Het Kalfje in Amstelveen.

Shirley O. is inmiddels aangehouden.