AMSTERDAM - De Dierenbescherming Amsterdam heeft een brandbrief gestuurd naar de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en enkele grote studentenverenigingen.

Daarin roept de organisatie hen op alles in het werk te stellen om te voorkomen dat studenten dieren gebruiken tijdens bijvoorbeeld ontgroeningsrituelen. Een woordvoerster bevestigde donderdag een bericht hierover in De Telegraaf.

Geitjes

Directe aanleiding voor de brief is de vondst vorige week van twee geitjes voor een pand van een studentenvereniging aan de Nieuwezijds Voorburgwal, na een melding van twee meisjes van diezelfde sociëteit. De beesten hadden verkeerde voeding gekregen en waren doodziek, een kwam zelfs te overlijden.

Volgens de Dierenbescherming ontkent de studentenvereniging iets met het voorval te maken te hebben. "Maar die geitjes komen midden in de stad natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen", aldus de zegsvrouw.

Mishandeling

Verder heeft de Dierenbescherming de afgelopen tijd een aantal geruchten gehoord en een enkel anoniem telefoontje binnengekregen over mishandeling van beesten door studenten. De woordvoerster gaf echter toe geen concreet bewijs te hebben dat het daadwerkelijk om een groot probleem gaat.

Volgens haar speelt daarbij een rol dat leden van studentenverenigingen vaak schromen om aangifte te doen. Ze roept hen dan ook op om misstanden te melden.