AMSTERDAM - In bijna een kwart (23,8 procent) van de huishoudens waar wordt gerookt, gebeurt dat buiten. In 2004 was dit bij veertien procent van de huishoudens het geval.

Dat meldt de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) donderdag op basis van onderzoek van TNS Nipo.

Veertig procent van de rokers vindt roken in het bijzijn van niet-rokers 'not done'. Zeven op de tien niet-rokers vinden roken in het bijzijn van niet-rokers sociaal onacceptabel.

Kinderen

Een ruime meerderheid van de rokers vindt het onacceptabel om te roken in het bijzijn van kwetsbare groepen zoals kinderen onder de 2 jaar (82,4 procent), kinderen tussen 2 en 16 jaar (62,8 procent) en zwangere vrouwen (73,7 procent).

Campagne

Stivoro begint volgende week de campagne 'Roken doe je buiten' waarmee deze trend wordt ondersteund. Doel van de campagne is om meeroken te voorkomen en een rookvrije binnenomgeving te stimuleren.

Stivoro-directeur Lies van Gennip wil in de campagne laten zien dat het normaal is dat buiten wordt gerookt en dat deze norm overal geldt. "Meeroken is schadelijk en het maakt niet uit of je thuis bij je gezin bent, op je werk bent of in de auto zit."

Ook directeur van KWF Kankerbestrijding Ton Hanselaar stelt dat het aantal (mee)rokers moet worden teruggedrongen, omdat meeroken longkanker, hart- en vaatziekten en longaandoeningen veroorzaakt.

Advies

Maandag gaat de site rokendoejebuiten.nl de lucht in voor informatie, advies en hulp bij het realiseren van een rookvrije binnenomgeving.

De campagne 'Roken doe je buiten' wordt onder meer betaald door de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en ZonMW.