SEOUL - Noord-Korea sluit concessies aan de internationale gemeenschap over zijn nucleair programma uit. Het zal niet toegeven aan de eis dat inspecteurs van de Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) toegang krijgen tot zijn kerncentrales.

Dat blijkt uit een commentaar van Rodong Sinmun, het officiële orgaan van de communistische partij. "Noord-Korea zou al hetzelfde ellendige lot als Irak hebben ondergaan als het een loopje had genomen met zijn revolutionaire beginselen en de eis van de imperialisten en hun handlangers voor nucleaire inspecties en ontwapening had aanvaard", schrijft het blad.

Spanning

De spanning tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap is de afgelopen maanden sterk opgelopen. Dat gebeurde nadat het land had toegegeven dat het in het geheim aan zijn nucleair programma had gewerkt en dat het de omstreden centrale van Yongbyon weer in gebruik zou nemen. Deze centrale kan plutonium produceren voor de vervaardiging van kernwapens. Pyongyang trok zich terug uit het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens en zette inspecteurs van het IAEA het land uit.