AMSTERDAM - Het onderwijs moet grenzen stellen aan de toenemende seksualisering op scholen. Die oproep doet het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum (APS), meldt De Telegraaf.

"Leerlingen etaleren borsten en billen alsof het niks is", aldus Anke Visser van de projectgroep preventie seksuele intimidatie. Het APS vindt dat er kledingregels mogen komen voor leerlingen, niet alleen tijdens lesuren, maar ook voor schoolfeesten.

Op de feestjes moet volgens de organisatie paal en perk worden gesteld aan "openlijke vrijpartijen".

Schuurdictatuur

Op feestjes komt ook steeds vaker de zogenoemde 'schuurdictatuur' voor, waar jongens achter het meisje tegen billen aanschuren. Een doorn in het oog van het APS. "Er zijn scholen die dat gewoon openlijk toestaan op feestjes: leraren staan erbij en kijken ernaar. Gelukkig zijn er nu de twee eerste praktijkscholen die het schuren officieel hebben afgeschaft. Wie het wel doet, wordt verwijderd van een feestje."

De organisatie vindt dat de rol van de interne vertrouwenspersonen groter moet worden op scholen. Naast klachtbehandeling zouden zij zich ook bezig moeten houden met de seksualisering en de kledingcultuur.