WASHINGTON - De Verenigde Staten martelen terreurverdachten in strijd met het internationale recht. Dat heeft de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter woensdag gezegd in een vraaggesprek met nieuwszender CNN.

"Ik denk het niet, ik weet het zeker" zei Carter op de vraag of hij gelooft dat de Amerikaanse regering foltering toestaat. Volgens hem hebben de VS de Conventies van Genève (over de behandeling van krijgsgevangenen) buiten toepassing verklaard en hanteert de huidige president George Bush zijn eigen definitie van mensenrechten.

Bush ontkende vorige week dat de VS martelen. Hij zei dat in een reactie op een publicatie in The New York Times. De krant meldde dat een intern document van het Amerikaanse ministerie van Justitie toestaat dat terreurverdachten op gewelddadige en traumatiserende wijze worden ondervraagd. Het zou onder meer gaan over het simuleren van verdrinking en slaan op het hoofd.

Cheney

Carter, die van 1977 tot 1981 president was en in 2002 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, haalde verder fel uit naar vicepresident Dick Cheney. Hij noemde hem "een ramp" voor het land en een "militant" die buitensporige invloed heeft op de Amerikaanse buitenlandpolitiek. Carter is een fel tegenstander van de Irak-oorlog.