ARNHEM - De officier van justitie bij de rechtbank in Arnhem heeft woensdag vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 24-jarige Orleando A. Volgens de officier heeft A. op 23 mei 2006 de 19-jarige Melissa Ulrich vastgebonden, met spiritus overgoten en in brand gestoken in haar Arnhemse flat.

Hulp kwam voor de kappersleerlinge te laat. Kort nadat hulpdiensten haar uit de brandende woning haalden, overleed ze.

Diezelfde dag kocht A. met de pinpas van Ulrich kleren en drugs en ging hij met een vriend feesten in Amsterdam.

De officier van justitie noemde dat woensdag weerzinwekkend. Ze noemde het tegenover de nabestaanden gewetenloos dat A. blijft ontkennen en draaien met zijn verklaringen, zodat het motief onopgehelderd blijft.

Vrienden

A. beschuldigde diverse anderen van de moord, onder wie twee eigen vrienden en de vriend van het slachtoffer.

De alibi's van deze personen kloppen echter, aldus het OM. De raadsman van A. denkt daar anders over. Volgens de verdediging zijn er teveel losse eindjes om deze personen als verdachten uit te sluiten.

Bewijs

Voor A. zelf ziet het bewijs er volgens het OM slecht uit. A. beschikte over de spullen die uit de flat waren verdwenen.

Hij verklaarde tijdens het luchten tegenover een informant dingen die alleen een dader kon weten en hij verklaart bovendien steeds ongeloofwaardiger, aldus het OM. Technische sporen in de flat die A daar plaatsen zijn er echter geheel niet, aldus de raadsman.

Raadsel

Het motief blijft een raadsel. De officier schetste daarom zelf enkele mogelijke scenario's. De 24-jarige A. had een conflict met de vriend van het meisje en zou uit wraak hebben gehandeld.

Of hij wilde eerst alleen inbreken in de flat van het stel op een moment dat er meestal niemand thuis was en trof onverwacht de kappersleerlinge. Dat zij met kiespijn ziek thuis was, werd haar daarom fataal.

Stoornis

Onderzoekers constateerden dat de jongeman een narcistische stoornis heeft waardoor hij woedend wordt bij beledigingen. Daarnaast zijn zijn geweten en inlevingsvermogen gebrekkig ontwikkeld en vertoont hij psychopathische trekjes.

Volgens de officier gevaarlijk voor de samenleving en daarom goed voor tbs en een flink lange celstraf. De raadsman pleitte voor vrijspraak van de moord en alleen een veroordeling voor het pinnen met de gestolen pinpas.

Uitspraak op 24 oktober.