AMSTERDAM - Enkele honderden mensen hebben woensdagavond in Amsterdam-Zuidoost gedemonstreerd tegen de politie-inval in een flatwoning in dat stadsdeel. De demonstratie begon rustig, maar kreeg na verloop van tijd een grimmig karakter.

Enkele betogers bekogelden politie te paard met diverse voorwerpen. De politie greep niet in. Ook hielden de demonstranten bij een blokkade een ambulance tegen.

Daarin lag iemand met een hersenbloeding. Het voertuig moest omkeren. Onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor de patiënt, aldus de politie.

Bij de inval kwam vorige week een 34-jarige Ghanees om toen hij voor de politie op de vlucht sloeg en vanaf de zevende verdieping naar beneden viel.

De betoging begon rond kwart voor zes bij metrostation Ganzenhoef, waarna de betogers naar het politiebureau in de buurt liepen. Daar blokkeerden ze de drukke Bijlmerdreef. Rond acht uur waren de meesten vertrokken.

Razzia

Het slachtoffer was illegaal in Nederland. De organisatie van de betoging stelt dat de politie een "razzia" op illegalen hield.

Voorafgaand aan de val zou een worsteling tussen het slachtoffer en politieagenten hebben plaatsgevonden.

Contact

Uit de eerste resultaten van het onderzoek van de Rijksrecherche naar de zaak blijkt dat er geen lichamelijk contact tussen de Ghanees en politiemensen is geweest. Dat meldde het Openbaar Ministerie eerder op de dag.

Volgens de politie viel het slachtoffer toen hij probeerde langs een afscheiding tussen twee balkons te klimmen. De politie viel de woning binnen ter controle, omdat zij daar eind vorig jaar een illegaal naaiatelier had opgerold.

Illegaal

Bovendien bleek zich in de woning een illegaal in Nederland verblijvende man te bevinden toen daar vorige maand brand uitbrak. Bij de actie vorige week donderdag hield de politie eveneens een illegaal aan.

Een inval door de politie begin juni in een café in Amsterdam-Zuidoost leidde ook al tot veel ophef. Om criminele activiteiten door West-Afrikanen tegen te gaan, pakte zij toen ruim honderd illegalen op.

Grenzen

Volgens actiegroepen en sommige politieke partijen was er sprake van discriminatie en een 'illegalenjacht'. Het bureau integriteit van de politie concludeerde na onderzoek dat de politie geen grenzen had overschreden.